Релігія та ритуали як копінг-стратегії під час війни - ВЕБЕРОВА, Анна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Вступ. Досліджено релігію і ритуали як копінг-стратегії в умовах війни. Проаналізовано сучасні дослідження та теоретичні моделі нейропсихології, розглянуто механізми подолання стресу через віру та ритуали. Метою роботи є інтеграція наявних знань для формування цілісного уявлення про значення релігії та ритуалів у подоланні хронічного стресу.Результати. Продемонстровано, що релігія і ритуали є потужними копінг-стратегіями під час війни. Релігія забезпечує "сенс", ритуали створюють структуру та ілюзію контролю над ситуацією, а соціальна підтримка (як із боку сім'ї чи друзів, так і з боку волонтерських спільнот чи релігійних організацій) сприяє емоційній стабільності. Описані механізми адаптації допомагають впоратися з хронічним стресом, знижують рівень тривожності і загалом зміцнюють психічне здоров'я. Однак відсутність комплексних досліджень не дозволяє повною мірою оцінити масштаби та специфіку використання цих стратегій в українському суспільстві зараз, під час війни.Висновки. Визначено, що умови війни змушують людей шукати адаптивні механізми для збереження психічного здоров'я. Релігія, ритуали та соціальна підтримка відіграють важливу роль у боротьбі з хронічним стресом. Проте наголошено, що існує потреба в більш комплексних дослідженнях (та, можливо, дослідженнях експериментальних) копінг-стратегій, щоб розробити ефективні підходи для підтримки громадян України у кризових умовах.
Keywords: копінг-стратегії; релігія; ритуали; токсична незламність; стрес; реакція на стрес