Аналіз типів прив'язаності серед ЛГБТІК осіб - ВАСИЛЬЧЕНКО, Ольга; КОНЕВ, Олександр (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Наголошено, що аналіз типів прихильності серед ЛГБТІК-осіб є важливим, оскільки ця група часто стикається з додатковими викликами, такими як дискримінація, інтерналізована гомофобія та соціальна ізоляція. Ці фактори можуть значно впливати на формування типів прив'язаності та загальний психічний стан. Дослідження у цій сфері сприяють розроблянню ефективних психотерапевтичних підходів, спрямованих на підтримку ЛГБТІК-спільноти. Метою дослідження є аналіз типів прив'язаності серед ЛГБТІК-осіб для визначення їх впливу на психічне здоров'я та міжособистісні стосунки. Стаття базується на систематичному огляді літератури.Виявлено, що типи прив'язаності серед ЛГБТІК-осіб значно відрізняються від типів прив'язаності серед гетеросексуальних осіб через специфічні соціальні та психологічні фактори. Взаємини між однолітками серед сексуальних меншин впливають на їхнє благополуччя, а також на формування типів прив'язаності. Зокрема, у гомосексуальних чоловіків типи прив'язаності мають значний вплив на якість інтимних стосунків, що підкреслює важливість надійного типу прив'язаності для задовільного міжособистісного життя.На підставі аналізу наукової літератури встановлено, що типи прив'язаності серед ЛГБТІК-осіб формуються під впливом стресу меншини, дискримінації, соціальної підтримки та міжособистісних взаємодій. Ці фактори можуть призводити до розвитку ненадійних типів прив'язаності, що негативно впливає на психічне здоров'я та якість життя ЛГБТІК-осіб. Важливим є розуміння, що меншинний стрес та дискримінація створюють додаткові бар'єри на шляху до формування здорових міжособистісних відносин і довіри до інших.Розкрито, що практичне значення дослідження полягає у необхідності розробити програми підтримки для ЛГБТІК-осіб, спрямованих на зміцнення надійного типу прив'язаності. Такі програми повинні включати індивідуальні психотерапевтичні втручання, орієнтовані на подолання впливу дискримінації та меншинного стресу, а також групові терапевтичні сесії, що надають можливість підтримки та обміну досвідом серед ЛГБТІК-осіб.Обґрунтовано, що перспективи подальших досліджень включають визначення ефективних методик для зменшення негативного впливу дискримінації та розвитку надійної прив'язаності серед ЛГБТІК-осіб. Це охоплює як індивідуальні, так і групові психотерапевтичні втручання, що забезпечують емоційну підтримку, розвиток навичок саморегуляції та підвищення самооцінки.
Keywords: прив'язаність; ЛГБТІК; стосунки; гомофобія; сексуальна орієнтація