Особливості змісту та тенденції динаміки суспільних уявлень про війну і перемогу - СЛЮСАРЕВСЬКИЙ, Микола (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Вступ. Науковими джерелами підтверджено значну залежність морально-психологічного стану військ країни, що воює, та успішності бойових дій від сприйняття війни та її завершення у суспільній свідомості. Мета статті – реконструювати основні змістові характеристики та динамічні тенденції образів війни та Перемоги в українській суспільній свідомості, а також привернути увагу до чинників, що впливають на їх формування.Методи. Дослідження здійснено шляхом вторинного аналізу даних двох моніторингових досліджень (моніторингу стану суспільної свідомості, опитувальник якого складається із суджень-дескрипторів психосемантичної методики, і моніторингу громадської думки з актуальних суспільно-політичних питань), які проводить щорічно Інститут соціальної та політичної психології НАПН України за вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років і старших (опитано методом інтерв'ю 1200 респондентів).Результати. Визначено, що досліджуваний образ війни не зводиться до чуттєво пережитого досвіду взаємодії з нею. На нього справляють вплив, з одного боку, такі чинники, як попередні уявлення про війни, учасниками яких були старші члени родини, художні та документальні твори про війну, з другого – медійні картини поточної війни, тлумачення її причин, сутності та перебігу військово-політичним керівництвом держави, експертами і коментаторами. Показано, що від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україні міцно утвердився образ російсько-української війни як народної війни проти окупантів. Водночас у суспільній свідомості функціонують уявлення, одні з яких посилюють, а інші послаблюють її домінантний образ. Через неоднозначність перебігу війни та нечіткість і непослідовність відповідних меседжів керівництва держави простежується також тенденція зниження ступеня радикальності суспільних уявлень про очікувану Перемогу. Її образ починає двоїтися, набувати множинності. Проте менші і більші радикальні уявлення психологічно ріднить своєрідна суміш мілітарності й успадкованого з радянських часів пацифізму.Висновки. На основі проведеного аналізу зроблено практичні висновки, що передбачають певне переформатування суспільних уявлень про війну і Перемогу, вивільнення їх від елементів пацифізму і завищених очікувань; підвищення у суспільстві рівня толерантності до невизначеності; превентивне розроблення стратегій і технологій пом'якшення негативних психологічних наслідків несправджених сподівань, що можуть становити значний ризик з погляду суспільної стабільності в післявоєнний період.
Keywords: російсько-українська війна; суспільна свідомість; образ уявлення; образ війни; образ Перемоги; елементи пацифізму та завищених очікувань