Навчальний стрес: як з ним справляються українські студенти - ДУБЧАК, Галина; СЕРДЮК, Людмила; ТРАВЕРСЕ, Тетяна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Це дослідження мало на меті привернути увагу дослідників та фахівців до необхідності комплексного розгляду проблеми стресу в навчальній діяльності. Метою дослідження стало вивчення рівня стресу у сучасних українських студентів та визначення змін цього показника за останні десять років. Дослідження спрямоване на встановлення найпоширеніших причин навчальних стресів. У роботі розглянуто прояви стресів у сучасних студентів. Проаналізовано способи, якими студенти справляються зі стресовими ситуаціями в повсякденному житті. Визначено відмінності в особливостях навчальних стресів чоловіків та жінок, а також студентів закладів вищої освіти і професійних училищ. Методи. У дослідженні використовується методика дослідження навчального стресу, яка являє собою самоописову шкалу, що дозволяє визначити: основні причини академічного стресу; рівень академічного стресу; прояви стресу в навчальній діяльності; методи зняття стресу; рівень та основні ознаки екзаменаційного стресу. Аналіз було проведено на групі з 600 студентів (включаючи 316 студентів університетів, 284 студенти професійно-технічних училищ; 283 чоловіки та 317 жінок) віком 15-45 років. Результати. З’ясовано, що для більшості українських студентів основні стресогенні ситуації пов’язані з навчальною діяльністю; найменш стресові – з конфліктами у групі та проблемами спільного проживання з іншими студентами. Рівень екзаменаційного стресу сучасних студентів є істотно вищим, ніж десятиліття тому; у студентів вузів є істотно вищим, ніж в учнів професійних училищ; у студентів жінок – вищим, ніж у студентів чоловіків. Спільними найбільш вираженими проявами навчальних стресів є поведінкові; найменш вираженими – фізіологічні. З’ясовано, що стать і вибір прийому зняття стресу між собою пов’язані. Висновки. Зроблено висновок про необхідність спеціально організованої цілеспрямованої психологічної роботи зі студентами з високим рівнем прояву навчального та екзаменаційного стресів.