Розвиток лідерських компетенцій фахівців в IT сфері - ПАВЛЮК, Оксана; РАССОХА, Анна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Актуальність теми зумовлена високою динамічністю IT-сектору, що вимагає від менеджерів унікального синтезу технічної експертизи та емоційного інтелекту. Сутність лідерських компетенцій в IT полягає у забезпеченні одночасного досягнення максимальної інноваційності та передбачуваної стабільності продукту. Метою дослідження було теоретично обґрунтувати та дослідити психологічні аспекти розвитку лідерських компетенцій фахівців ІТ-сфери, а також розробити методику та міні-тренінг для їхнього підвищення. Методи. Емпіричне дослідження проводилося онлайн у жовтні 2025 року. Вибірка становила 80 менеджерів та молодих фахівців IT-компаній. Використовувався комплекс психодіагностичних методик: Методика діагностики мотивації до успіху Т. Елерс, Шкала самоефективності Р. Шварцера та М. Єрусалема, Тест-опитувальник комунікативного контролю М. Шнайдера, Методика «Особистісний семантичний диференціал» Ч. Осгуда, а також Авторський опитувальник «Профіль лідерських компетенцій IT-фахівця» (ПЛК-IT). Результати. Дослідження виявило домінування середнього (37%) та низького (36%) рівнів лідерських компетенцій серед фахівців. Найбільш критичні дефіцити зафіксовано за шкалою «Переговорні навички» (60% низький рівень) та «Активність» (60% низький рівень), що відображає пасивність та брак енергії. Кореляційний аналіз підтвердив, що стратегічне мислення тісно пов’язане з комунікативним контролем (r = 0,649, p ≤ 0,05) та самоефективністю (r = 0,742, p ≤ 0,05). Для усунення виявлених дефіцитів розроблено дводенний тренінг. Висновки. Розвиток лідерських компетенцій в IT є глибоко психологічним процесом, який вимагає цілеспрямованого впровадження програм, сфокусованих на «м’яких» навичках (емоційний інтелект, толерантність до невизначеності, переговорні навички). Тренінг є одним з ефективних методів для формування цілісного лідерського самоусвідомлення та розвитку емоційної стійкості.