Модифікація шкали оцінки астенічного стану - САВЧЕНКО, Олена; ДВОРЯКОВСЬКА, Тата (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. На тлі хронічного стресу в українців поширюються прояви астенічного синдрому. Гостро постає питання розробки надійних засобів психологічної оцінки стану. Методи. У статті представлено результати україномовної модифікації опитувальника «Шкала астенічного стану (ШАС-15)». Визначені основні психометричні характеристики. Результати. У ході емпіричного дослідження було виявлено, що частина питань неадаптованої україномовної версії шкали демонструє низькі показники надійності та валідності, що ставить під сумнів її точність і діагностичну цінність. За результатами факторного аналізу ідентифіковано додаткові субшкали, що відображають різні аспекти/домени астенічного синдрому. На основі отриманих даних було оптимізовано структуру опитувальника: вилучено питання, що показали низьку надійність та валідність. Результати конфірматорного факторного аналізу показали доречність впровадження трикомпонентної моделі (Х2 =110, р=0,05; CFI =0,961; TLI =0,953; RMSEA = 0,047, [0,02-0,07]). Оновлена версія методики є більш компактною, має достатньо високі показники внутрішньої узгодженості (альфа Кронбаха від 0,70 до 0,83), дозволяє диференційовано оцінювати окремі компоненти астенічного стану та може бути рекомендована для використання у клінічних, психологічних і наукових дослідженнях. Висновки. У статті наведено обґрунтування скорочення та модифікації «Шкали астенічного стану», наведений опис процедури виокремлення трьох субшкал: когнітивні, емоційні та фізіологічні прояви астенії.