Психологічні аспекти освітньої соціалізації дітей з розладами аутистичного спектру у контексті сучасних викликів - ЗАХОЖА, Ірина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Соціалізація дітей з аутизмом в умовах війни є особливим викликом, що вимагає уважного та чутливого підходу. Військові конфлікти можуть створювати додаткові стреси та травми як для дітей з аутизмом, так і для їх сімей. Під час воєнних дій забезпечення безпеки та стабільності для дітей особливо важливе, а для дітей з аутизмом важлива прогнозованість навколишнього середовища, тому необхідно створити стабільне та передбачуване оточення. Мета статті – теоретичний аналіз проблеми соціалізації та труднощів адаптації дітей з РАС у дошкільних і молодших шкільних закладах освіти в умовах війни. Завдання статті: проаналізувати проблеми соціалізації та труднощів адаптації дітей з РАС. Методи: аналіз, узагальнення, систематизація. Результати. Соціалізація дітей з РАС в дошкільному закладі освіти включає наступні труднощі. Діти з аутизмом можуть мати обмежені навички вербальної та невербальної комунікації, що ускладнює взаємодію з іншими дітьми. Важливо надавати додаткові можливості для навчання комунікаційним навичкам через ігрові сценарії, моделювання та спеціальні програми. Соціалізація дітей з розладами аутистичного спектру у шкільному середовищі може зіштовхуватися з низкою особливих викликів через зміни довкілля та підвищених соціальних очікувань. Діти з РАС можуть відчувати труднощі у встановленні та підтримці соціальних зв’язків. Діти мають обмежені чи незвичайні інтереси, що може ускладнити їх включення до загальної шкільної діяльності. Важливо створити можливості для індивідуальних та групових занять, які відповідають інтересам дитини з РАС. Висновки. 1. Соціалізація дітей з РАС в дошкільному закладі освіти має такі труднощі: обмежені навички вербальної та невербальної комунікації; чутливість до звуків та освітлення; стереотипна поведінка; проблеми у розпізнаванні емоцій оточуючих людей та вираженні власних. 2. Соціалізація дітей з розладами аутистичного спектру у шкільному середовищі може зіштовхуватися з низкою особливих викликів, а саме: обмеженість інтересів; труднощі у розумінні соціальних норм і очікувань; недостатня самостійність; нерозвинені навички самообслуговування; дефіцит уваги; низький рівень концентрації уваги.