Psychological peculiarities of language use among Ukrainian migrants in Poland speaking Ukrainian and Russian languages: Психологічні особливості використання мови україномовними та російськомовними українськими мігрантами в Польщі - Danyliuk, Ivan; Shykovets, Sergiy (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2019)
The article presentsresults of the study and practical analysis of the phenomenon of the influence of ethnolinguistic identity on the formation of the language image, as well as the psychological well-being and personal health of Ukrainian-speaking and Russian- speaking Ukrainian migrants in Poland. The article attempts to reveal the value of the welcoming status of linguistic identity as a means to achieve the psychological well-being of a personality in a modern multicultural society. The prospects for studying the impact of ethnolinguistic identity and psychological well-being and the personal health of representatives of Ukrainian language communities and migrant groups with prediction of possible spheres of application of the obtained results are also described. У статті наведено результати вивчення та практичного аналізу явища впливу етнолінгвістичної ідентичності на формування образу мови, а також психологічного благополуччя та здоров’я особистості україномовних та російськомовних українських мігрантів у Польщі. У статті була здійснена спроба розкрити значення вітального стану лінгвістичної ідентичності як засобу для досягнення психологічного благополуччя особистості в сучасному мультикультурному суспільстві. Також описано перспективи дослідження проблеми впливу етнолінгвістичної ідентичності та психологічного благополуччя та здоров’я особистості представників мовних спільнот України та груп мігрантів з прогнозуванням можливих сфер застосування отриманих результатів. Серед україномовних українських мігрантів у Польщі дискримінація / упередження Accult_stress; Мультикультурні відносини Accult_stress та мовний індекс Accult_stress здаються значно вищими, ніж серед російськомовних українських мігрантів у Польщі. У той самий час показники ізоляції Accult_stress та Accult_stress мають середній зміст і, схоже, схожі для обох груп українських мігрантів у Польщі. Ці результати служать основою для подальших досліджень психологічних особливостей використання мови з ширшим культурним контекстом та включення до вибірки як представників чоловічої, так і жіночої статі. Результати дослідження можуть бути корисними в контексті реалізації програм психологічної підтримки мігрантів. А також результати можуть бути вагомими для галузі етнічної, міжкультурної та політичної психології. Таким чином, суттєві відмінності індексу сили Групи показують, що україномовні мігранти як більш схильні оцінювати власну групу (мову, культурну, національну) як важливішу для них, ніж групи інших. Суттєві відмінності індексу сили мови показують, що україномовні мігранти як більш схильні оцінювати власну мову (також культурну та національну ідентичність) як важливішу для них, ніж мови та ідентичність інших. Суттєві відмінності індексу Collective Angst показують нам, що україномовні мігранти є більш схильними мати сильні емоції щодо власної групи (культурної, національної) та виявляти повагу та турботу про неї як важливіші для них.