Теоретико-практичні аспекти вимірювання та оцінювання інтегральних характеристик професійної компетентності педагога - Бойко Ірина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2019)
Висвітлено актуальні аспекти тлумачення поняття компетенції, компетентності, їх використання та пріоритетних напрямів діагностики складових професійної компетентності педагога. Здійснено аналіз сучасних робіт із проблеми компетенції й компетентності як багатовекторності та розмаїття їх характеристик, що засвідчує дуже велику складність їх вимірювання і оцінювання; зроблено спробу пошуку шляхів рішення цієї актуальної проблеми, що пов’язана з підвищенням якості освіти у загальному контексті її гуманізації. Метою є висвітлення окремих професійних якостей педагога: загальної спрямованість мотиваційної сфери, міри вияву особистісного відчуття професійної свободи та здібностей. Здійснено спробу більш глибше осягнути їхню специфічність за допомогою метода Роршаха. Висвітлено загальну тенденцію щодо особливостей дослідження загальної спрямованості мотиваційної сфери, міри вияву особистісного відчуття професійної свободи та здібностей, яка, на нашу думку, полягає в тому, що вона відносно автономна і сенс її лежить у сфері з’ясування стану і тенденцій функціонування професійної свободи загалом. Подальші пошуки вбачаємо у вирішенні питання розробки ефективних методів професійної діагностики компетентності педагогів освіті та створення безперервної експериментальної системи, яка навчається на основі власних проб і помилок, коригує свої дії та ініціює форми активності.