Дослідження психічних станів та властивостей особистості молодших школярів із ознаками дезадаптації - Маркелова, Анастасія; Ніколаєв, Леонід (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2019)
Описано та запропоновано шляхи визначення рівня шкільної дезадаптації. Визначено супутні психологічні чинники: рівні шкільної мотивації та адаптації, ситуативної й особистісної тривожності, показники та форми агресії, самооцінки депресії. Аналізуються отримані експериментальні дані про схильність до дезадаптації, а також досліджено зазначені психологічні чинники, які впливають на формування дезадаптації дітей молодшого шкільного віку.