Формування та класифікація психосоматичних розладів - Букатару, Юліана; Рева, Марина; Березяк, Ксенія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2020)
Базовими прийнято вважати три аспекти психосоматичних дефектів: психічні розлади, які проявляються в соматичній сфері, психічні розлади, які сформувались на основі соматичної патології, соматичні розлади, що зумовлені психічними патологіями, аномаліями особистості та психогенними чинниками. Ключовими ознаками можуть бути: органічні симптоми, фізіологічні кореляти тривожності, симптоми, які проявляються під час формування та розвитку психосоматичних розладів.