Специфіка психофізіологічної реакції та змін у когнітивних процесах як результат використання ефірних олій - Курапов, Антон; Курапова, Ірина; Шокота, Валерія; Балашевич, Олександра (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2021)
У статті представлено результати дослідження специфіки психофізіологічних реакцій та змін у когнітивних процесах у результаті використання ефірних олій за допомогою побудови класичного експериментального дослідження з використанням поліграфу. Проведено теоретичний аналіз наукових публікацій останніх років за даною тематикою. Наукова новизна дослідження полягає у вивченні дії різних видів ефірних олій, визначених їх комплексним впливом – активізацією чи заспокоєнням. Досліджено вплив стимуляційних та седативних ефірних олій на перебіг когнітивних процесів та змін у організмі людини, а також вплив на ці характеристики суб’єктивного сприймання аромату. У результаті чого виявлено значні розбіжності у швидкості когнітивних процесів залежно від виду ефірних олій та супутні виражені психофізіологічні реакції. Зокрема, активізація нервової системи при вдиханні стимулюючих олій зі збільшенням швидкості мисленнєвих процесів та зниженням концентрації, й протилежним ефектом при дії седативних олій.