Салютогенетичні основи життєстійкості особистості - Сердюк, Людмила; Купрєєва, Ольга; Отенко, Світлана (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2022)
Здійснено аналіз салютогенетичного підходу у психології, розкрито роль салютогенетичних настанов особистості у протидії впливу стресу. Здійснено аналіз взаємозв’язку конструктів салютогенезу та життєстійкості особистості. Визначено емпіричні показники зв’язку складових салютогенетичної спрямованості, життєстійкості, копінг-стратегій та часової перспективи. Встановлено, що ресурси загальної резистентності людини, які полегшують вплив факторів стресу і сприяють оптимальному її функціонуванню, пов’язані з розумінням й оцінкою ситуації, наявністю й усвідомленням життєвих цілей, здатністю впливати на життєві події, розумінням своїх можливостей, наявністю позитивних взаємин зі своїм оточенням.