Психометричні властивості української версії опитувальника "Оцінка статусів професійної ідентичності" (VISA-19) - АККАЯ, Катерина; ОЛЕФІР, Валерій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2023)
Вступ. Актуальність і мета дослідження. Професійна ідентичність вважається однією з найбільш важливих сфер загальної ідентичності, а її дослідження набуває все більшої актуальності та популярності серед українських дослідників. Особливо значущою темою серед досліджень професійної ідентичності є дослідження її становлення. Проте наразі фактично відсутні українськомовні методики дослідження становлення професійної ідентичності. Тому дослідження присвячено перекладу та адаптації англомовного опитувальника Оцінювання статусів професійної ідентичності (VISA), а також перевірці психометричних властивостей та вимірювальної інваріантності даної адаптації для українських студентів. Методи. У кроспоперековому дослідженні взяли участь 458 студентів 1-5 курсів різних спеціальностей (62 % жінок) віком 17-22 років (М = 19). Для перекладу було взято північноамериканський опитувальник статусів професійної ідентичності Vocational Identity Status Assesment (VISA). Прямий та зворотний переклад було виконано двома перекладачами, і перекладену версію було представлено у Гугл Формі досліджуваним. Для оцінювання факторної структури, валідності, надійності та вимірювальної інваріантності опитувальника за ознакою статі було проведено конфірматорний факторний аналіз. Результати. За основну версію було прийнято скорочений варіант опитувальника (VISA-19), який показав відповідність оригінальній шестифакторній моделі та гарні психометричні властивості: CFI = 0,954, TLI = 0,943, RMSEA = 0,067 [0,060-0,075], SRMR = 0,053, а коливається у межах 0,69-0,81, CR - 0,65-0,77, AVE - 0,43-0,59, HTMT- 0,057-0,856. Було встановлено метричну, скалярну і строгу вимірювальну інваріантність за ознакою статі для скороченої версії опитувальника, ACFI коливалася в межах -0,004-0,000, ARMSEA - -0,001-0,003, ASRMR - 0,001-0,005. Висновки. Українська скорочена версія опитувальника VISA-19 показала гарні психометричні властивості та вимірювальну інваріантність за ознакою статі та може використовуватися для подальших досліджень та практики.