Ціннісний компонент у структурі мотиваційної сфери особистості військовослужбовця - ГУЛЯК, Уляна; ЛІСНЕВСЬКИЙ, Владлен (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
В с т у п . Сформульовано, що, незважаючи на те, що дослідження мотиваційної сфери особистості вже впродовж тривалого проміжку часу залишається актуальним, на сьогодні констатуємо дефіцит досліджень мотиваційно-ціннісної сфери особистості в контексті бойової діяльності. Проаналізовано сучасні теорії і дослідження мотиваційної сфери особистості, її структури, психологічних особливостей функціонування з метою окреслити ціннісний компонент у структурі мотиваційної сфери особистості військовослужбовця, дати її визначення, прояснити, як цінності впливають на мотивацію військовослужбовця до бойової діяльності. М е т о д и . Використано теоретичні методи дослідження: аналіз наукових джерел із теми дослідження, системний аналіз, синтез, узагальнення наукових підходів, класифікація та конкретизація системи цінностей, що визначають бойову мотивацію військовослужбовців. Р е з у л ь т а т и . Виявлено ключову роль цінностей у формуванні мотивації військовослужбовців до бойових дій, виконання повсякденних бойових завдань та бажанні повертатися на поле бою. Мотиваційно-ціннісна сфера є унікальною для кожної особистості та складною структурою, що надихає людину, спонукає і дає сили долати життєві труднощі. Задля визначення мотиваційно-ціннісних детермінант бойової діяльності військовослужбовців проаналізовано характерні ознаки такої діяльності. Сформульовано ключові визначення, що відображають взаємозв՚язок цінностей і мотивації та їх вплив на активність особистості військовослужбовця в умовах бойових дій. В и с н о в к и . Мотиваційно-ціннісна сфера надає можливість особистості військовослужбовця зіставляти власні потреби та мотиви із засвоєними та усвідомленими цінностями і суспільними нормами, регулює активність. У структурі особистості військовослужбовця мотиваційно-ціннісна сфера характеризує внутрішню готовність до бойової діяльності, а також визначає спрямованість поведінкової активності.