Політико-психологічні особливості осіб – прихильників різних сценаріїв підвищення рівня довіри до влади в умовах війни - КЛИМЕНКО, Ірина; ПИЛИПЕНКО, Олександра (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
В с т у п . Наголошено, що через те, що у 2024 році планова зміна влади в Україні через воєнний стан не відбудеться, саме довіра до влади стане основним джерелом забезпечення її легітимності, тому дослідження динаміки та структури політичної довіри, а також особливостей осіб – прихильників різних сценаріїв підвищення рівня довіри до влади, постає питанням, актуальним не лише з теоретичного боку, але і з позиції забезпечення вчасного реагування на запити громадськості для забезпечення стійкості та підтримки внутрішнього потенціалу для боротьби країни з ворогом. М е т о д и . Було застосовано методи онлайн-опитування респондентів з використанням анкетування та панелі психологічних методик на дослідження рівня політичної участі, цінностей, когнітивної орієнтації (локус контролю), рівня патерналізму у ставленні до інститутів влади. Для аналізу політичного дискурсу в соціальних мережах щодо умов підвищення довіри до влади в умовах війни використовувався контент-аналіз. Виокремлені на його основі шкали пропонувалися для оцінювання нашим досліджуваним. Р е з у л ь т а т и . Було виокремлено три групи респондентів із різним рівнем довіри до влади: повна недовіра, часткова недовіра та безумовна довіра. Проаналізовано політико-психологічні особливості осіб із різним рівнем довіри до влади, зокрема виявлено відмінності в рівні політичної участі, орієнтації локус контролю, політичних уподобаннях груп із частковою та безумовною підтримкою влади. Проаналізовано умови, які висуваються у дискурсі в соціальних мережах як значущі для підтримки / підвищення довіри до нинішньої влади, а також здійснено аналіз відмінностей значущості тих чи інших умов у наших досліджуваних із різними характеристиками. В и с н о в к и . Продемонстровано зниження рівня довіри до влади в умовах затягування війни, виокремлено значний перелік нарікань на дії нинішньої влади (збільшення тенденції до авторитаризму, непрозорість у комунікації, недостатні дії щодо боротьби з корупцією, переведення економіки на військові рейки тощо) та відповідний перелік умов, які висувають різні групи задля повернення / підвищення довіри до влади.