Професійна успішність як складник психологічного благополуччя особистості - ЛИТОВЧЕНКО, Ніна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
В с т у п . Актуальність дослідження проблем психологічного благополуччя особистості зумовлена екстремальними обставинами в розвитку людського суспільства, якими є, наприклад, пандемія COVID, локальні війни, а також достатньо високі вимоги до професійних досягнень особистості в суспільстві, що впливають на сучасні тенденції змін соціальної взаємодії. Мета дослідження полягає у вивченні особистісних предикторів досягнення професійного успіху як складника психологічного благополуччя. М е т о д и . У дослідженні використано теоретичні методи (аналіз, порівняння, узагальнення, систематизація, емпіричні, а саме: 1) The scales of psychological well-being К. Ріфф. 2) Шкала оптимізму й активності (АОS) Н. Водоп’янова, М. Штерн; 3) Опитувальник САМОАЛ (А. В. Лазукін, адаптація Н. Ф. Каліної), а також статистичні: кореляційний аналіз за К. Пірсоном (r), статистичний критерій значущості відмінності (U-критерій Манна – Уітні). Р е з у л ь т а т и . Виявлено що професійно успішні досліджувані відрізняються високою активністю у поєднанні з адаптивністю до нових ситуацій, інтернальністю локусу контролю і високою комунікабельністю. Позитивне світосприймання – важливий атрибут психологічного здоров’я і благополуччя – властиве професійно успішним людям. Оптимізм як позитивна життєва установка в поєднанні з активністю (енергійністю) – це психологічний ресурс стійкості особистості до професійних і життєвих стресів. Визначено достовірно значущі відмінності між групами професійно успішних досліджуваних та контрольною вибіркою за шкалою "орієнтованість у часі" та "спонтанність". В и с н о в к и . Обґрунтовано, що професійно успішні досліджувані відчуття суб’єктивного благополуччя пов’язують із надійними соціальними зв’язками, хорошим здоров’ям та задоволеністю тією діяльністю, яку вони здійснюють. Доведено, що для досліджуваних контрольної вибірки суб’єктивне відчуття благополуччя пов’язується передусім із відсутністю напруженості в житті, а самоактуалізація є важливим аспектом життєтворення для професійно успішних людей. Аргументовано, що професійно успішні досліджувані задоволені повсякденною діяльністю, розуміють важливість жити тут і зараз, відкриті для нових ідей, можливостей та вражень.