Психосемантичні особливості уявлень української, французької та африканської молоді про імперіалізм - СКУЙБИД, Марія; ГРИЩУК, Елісо (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
В с т у п . Наголошено, що сучасна геополітична ситуація, зокрема війна Росії проти України, робить вивчення уявлень молоді про імперіалізм актуальним, адже імперіалізм – багатогранний феномен, який має економічний, культурний та соціально-політичний вплив. Мета дослідження полягає у виявленні та аналізі конструктів, які використовує молодь різних країн для сприйняття Франції та Росії як імперіалістичних держав. М е т о д и . Було проведено змішане дослідження, що поєднало якісні методи (аналіз інтерв’ю, у яких було використано теорію особистісних конструктів Джорджа Келлі та асоціативний експеримент) зі статистичними методами – регресійний аналіз. Р е з у л ь т а т и . У результаті якісного аналізу показано, що респонденти використовують різні конструкти для описування Франції та Росії: африканські респонденти найчастіше згадували конструкти, пов’язані з силою та домінуванням, тоді як французькі респонденти зосереджувалися на імперіалізмі та культурних відмінностях. Українські респонденти акцентували увагу на культурних відмінностях та ідеології. Детальний аналіз дозволив виокремити одинадцять конструктів, які було використано в опитувальнику із семантичним диференціалом. За допомогою регресійного аналізу показано, що для африканських респондентів значущими конструктами для сприйняття Франції у контексті імперіалізму є "Ворожа – Дружня", "Східна – Західна" та "Мілітарна – Пацифістська", а для Росії – "Ворожа – Дружня", "Агресивна – Мирна" та " Дискримінаційна – Дискримінована". У французькій групі для сприйняття Франції значущим є конструкт "Агресивна – Мирна", тоді як для Росії – "Мілітарна – Пацифістська". В українській групі для сприйняття Франції значущими є "Ворожа – Дружня" та "Консервативна – Сучасна", а для Росії – "Агресивна – Мирна" та "Авторитарна – Демократична". В и с н о в к и . Під час аналізу якісних даних виявлено, що різні групи респондентів мають різні уявлення про імперіалізм Франції та Росії, акцентуючи увагу на культурних, ідеологічних та історичних аспектах. У регресійному аналізі підтверджено значущість конструктів "Ворожа – Дружня", "Агресивна – Мирна" та "Мілітарна – Пацифістська" для сприйняття обох країн. У підсумку підкреслено важливість культурного та соціального контексту у формуванні геополітичних уявлень.