Використання типових рис як критеріального поля для виокремлення феномена соціально-психологічного аутсайдества - Анцибор, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
У статті розглядаються найбільш яскраві та типові критерії та виявлення аутсайдерського світобачення, що можуть бути використаними для виокремлення людей з вираженими ознаками соціально-психологічного аутсайдерства. Описуються та аналізуються такі розповсюджені психологічні феномени як занижена самооцінка, що має підтвердження в соціальному житті та призводить до визнання себе аутсайдером, схильність до соціального порівняння з негативними висновками, самотність, незадовільна якість життя, рівень активності, в основному соціальної, сила мотивів, вольове напруження, рівні фрустрації та депресії, рівень самоефективності. Означені критерії можуть бути подані у вигляді зведеної таблиці- опитування, з можливістю їх диференціювання на високий, середній та низький рівні вираження, що дає можливість зафіксувати наявність аутсайдерських рис та на цій підставі висновок про належність людини до категорії аутсайдерів.