Особливості професійного самовизначення учнів ПТНЗ - Бончук, Наталія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
У статті розглядається проблема професійного самовизначення учнів професійно-технічного училища. Представлено результати емпіричного дослідження професійного самовизначення в учнів, виділено й проаналізовано його компоненти. В межах кожного компоненту розглянуто соціальні та психологічні фактори, які впливають на формування у досліджуваних професійного "Я". З’ясовано, що ці фактори можуть бути як відповідними професійній спрямованості особистості, так і вступати у протиріччя з нею. Встановлено, що частина компонентів професійного самовизначення у значної частини учнів ПТНЗ формується під впливом чинників, прямо не пов’язаних із ситуацією усвідомленого професійного вибору, розвитком певних здібностей, реалізацією інтересів і т. і., маючи характеристики випадковості, ситуативності, пристосування до життєвих обставин. Аналіз професійного самовизначення в розрізі компонентів пропонується в якості засобу оцінки перспектив професійного відбору та навчання оптантів .