Зв’язок між захопленням віртуальним простором та самореалізацією особистості юнака - Голованова, Тетяна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
Глобалізація та інформатизація сучасного світу, формування інформаційного суспільства спричиняє зміну особистості сучасної людини. Зважаючи на інформатизацію суспільства, важливим стає питання щодо самореалізації особистості саме у віртуальному просторі та про зв’язок між рівнем її самореалізації у реальному та віртуальному світах. В останні роки дослідницький інтерес до проблеми самореалізації особистості різко зріс. Посилення уваги до цієї проблеми пов’язано з розумінням її визначальної ролі в розвитку особистості, пред’явленням більш високих вимог до таких якостей людини, як здатність до саморозвитку та самовдосконалення. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та емпірично дослідити психологічні особливості самореалізації осіб юнацького віку у віртуальному просторі. Для виявлення закономірностей впливу віртуального простору на самореаліза- цію особистості було організоване наступне дослідження. У дослідженні взяли участь більше 200 осіб юнацького віку.