Методи діагностики готовності особистості до самоосвітньої діяльності - Мартинюк, Ірина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
У статті здійснений теоретичний аналіз наукових розробок проблеми розвитку готовності студентської молоді до самоосвітньої діяльності та проблеми методів наукового психологічного дослідження, а також узагальнення отриманих даних. Одиницями аналізу виокремлено: сутність методів вивчення готовності до самоосвітньої діяльності та її окремих аспектів, діагностичні можливості цих методів. Узагальнення отриманих у процесі аналізу результатів здійснене на основі оцінки доцільності застосування окремих методів щодо діагностики основних показників готовності студентської молоді до самоосвітньої діяльності. Зроблено висновок про те, що на сьогодні залишається відкритим питання методу констатації наявності самоосвіти особистості взагалі, її характеристик, методу визначення показників готовності особистості до здійснення зазначеної діяльності. Висунуто ідею про доцільність застосування методів письмового інтерв’ю та аналізу продуктів діяльності для констатації наявності самоосвітньої діяльності особистості взагалі, її характеристик; а також методу експерименту для визначення показників готовності особистості до здійснення самоосвітньої діяльності.