Категорія психосоціального розвитку у сучасній психології - Шамне, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2017)
У статті окреслено значення, зміст і особливості використання поняття психосоціального розвитку у вітчизняній та західній психології. Показано, що воно втілює збалансоване поєднання процесів соціалізації і індивідуалізації: розвитку особистості як присвоєння соціального досвіду і розвитку суб’єкта як індивідуального розкриття свого Я. Психосоціальний розвиток проаналізовано як складову моделі аналізу віку. Показано його зв’язок з мережею споріднених понять. Представлено такі аспекти дослідження психосоціального розвитку: психосоціальні характеристики представників різних соціально-вікових груп, проблема психосоціальних девіацій; онтогенез – дизонтогенез, психосоціальні чинники розвитку (сімейні, інтерперсональні, особистісні тощо), психосоціальна допомога та реабілітація особистості. Зроблено висновок, що поняття психосоціального розвитку інтегрує мережу понять, в яких підкреслюється значення взаємодії людини і суспільства, індивідуального і соціального у розвитку особистості. Представлено результати емпіричної операціоналізації феномена психосоціального розвитку.