Моделі інвалідності як способи організації суспільства відносно людей з обмеженими можливостями - Антоніна Льовочкіна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2016)
Здійснено теоретичний аналіз проблеми організації суспільства по відношенню до інвалідів. Розглянуто існуючі моделі інвалідності, що визначають роль та місце інвалідів у суспільстві, а також обов’язки суспільства стосовно людей з інвалідністю. Визначено ефективні моделі інвалідності, а також, ті, які є неефективними та навіть такими, що завдають шкоди людині з інвалідністю. Серед ефективних та плідних моделей інвалідності виокремлено наступні: соціальна модель, модель посилення можливостей, соціально-правова (політико-правова) модель інвалідності, а також модель інвалідності з позицій культурного плюралізму.