Психологічні особливості ментальності представників регіональних спільнот України - Сергій Шиковець (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2015)
У статті міститься методологічне обґрунтування та досвід практичного дослідження поля ментальності представників регіональних спільнот України. Предмет дослідження обумовлює його особливу актуальність, адже з-поміж сукупності психологічних особливостей саме через менталітет та ментальність відкривається зручна можливість простежити способи сприйняття, інтерпретації реальності і реагування на неї, процеси уніфікації способів світосприйняття, світовідчуття, світорозуміння та ідентичністьпатернів поведінки. Дані факти дають можливість глибше зрозуміти етнопсихологічні особливості регіональних спільнот та використати знання з метою консолідації українського суспільства та протидії "регіональному сепаратизму".