Психосоціальні чинники формування негативного сприйняття образу тіла у жінок - ПОРТНЯГІНА, Марія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Соціокультурний контекст сучасного суспільства сприяє поширенню негативного сприйняття власного тіла у жінок. Ідеї ідеалізованих стандартів краси, що пропагуються засобами масової інформації та соціальними медіа, створюють додатковий психологічний тиск і можуть призводити до низки негативних наслідків, зокрема зниження самооцінки та появи емоційних розладів. Методи. У дослідженні взяли участь 61 жінка віком від 24 до 59 років. Застосовувалися: опитувальник образу власного тіла (О. Скугаревський, С. Сивуха), "Шкала психологічного благополуччя" К. Ріфф, методика багатофакторного дослідження особистості (16 PF) Р. Кеттелла, шкала сприйманого стресу (PSS-10), а також авторська анкета оцінки свого способу життя. Отримані дані оброблено методами описової статистики, кореляційного (r-Спірмена) та регресійного аналізу. Результати. Встановлено, що в цілому учасниці мають помірний рівень задоволеності власним тілом; проте 26 % опитаних виявили схильність до негативного образу тіла. Позитивний кореляційний зв’язок між показниками образу тіла та психологічним благополуччям (r = 0,225; p < 0,05) свідчить про важливість самоприйняття для збереження психічного здоров’я. Регресійний аналіз показав, що самооцінка суттєво підвищує рівень образу тіла (est = 1,306; p < 0,01), тоді як підвищений стрес спричиняє зворотний ефект (est = –0,231; p < 0,05). Серед ціннісних орієнтацій найбільш суттєві кореляції зафіксовано між образом тіла та фізичними (r = 0,334; p < 0,01) й інтелектуальними (r = 0,291; p < 0,01) цінностями. Висновки. Результати підтверджують комплексний вплив психо-соціальних чинників на формування негативного образу тіла у жінок. Рольових чинників декілька: самооцінка, рівень стресу, ціннісні пріоритети та уявлення щодо "правильного способу життя". Подальші дослідження мають охоплювати розширені вибірки та порівнювати жіночу вибірку з чоловічою. Це дозволить краще зрозуміти, як диференційовано впливають вікові й гендерні аспекти на формування образу тіла.