Взаємозв’язок особистісних властивостей та готовності до змін в осіб із залежністю від психоактивних речовин - ФІЛОНОВА, Оксана; КРУПЕЛЬНИЦЬКА, Людмила (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. У світі зберігається тенденція до поширення психоактивних речовин (ПАР), появи нових видів наркотиків та зростання кількості залежних від ПАР осіб, зокрема, серед підлітків. В Україні війна є фактором ризику вживання ПАР як серед військових, так і серед цивільного населення. При цьому за статистикою лише 1 особа з 11 звертається за лікуванням. Важливим є вивчення мотиваційної сфери осіб, залежних від ПАР, а саме дослідження готовності до змін, яка у цій когорті є предиктором результату лікування. Методи. У дослідженні використано теоретичні (аналіз наукових джерел, узагальнення) та емпіричні методи (методика "Самооцінка психічних станів", модифікація М. Горської; "Шкала фрустраційного дискомфорту" Н. Харрінгтона; опитувальник BFI-10, адаптація О.О. Сердюка, О.Б. Базими; опитувальники GAD-7, PHQ-9, "Шкала готовності до змін і прагнення до лікування" (SOCRATES) В.Міллера). Для опрацювання даних застосовувались статистичні методи: описові статистики, однофакторний дисперсійний аналіз, кореляційний та регресійний аналіз. Дослідження проводилось на базі реабілітаційного центру "Новий шлях" у м. Київ. У ньому взяли участь 62 особи: 12 жінок і 50 чоловіків. Результати. Виявлено позитивні кореляції між факторами готовності до змін та такими особистісними властивостями, як тривожність, депресія, нейротизм, агресивність, фрустрація почуття власної гідності, емоційна нетолерантність. Встановлено, що на готовність до змін впливають нейротизм, агресивність та депресія. Найістотніший вплив на вчинення дій для подолання залежності від ПАР має фактор визнання проблеми. У чоловіків простежуються зв’язки готовності до змін з особистісними властивостями, подібні до зв’язків, отриманих загалом за вибіркою. У жінок встановлено кореляції готовності до змін з відкритістю досвіду та екстраверсією. Висновки. Виявлено, що особи, більш схильні до тривожності та/чи агресивності, з більшою вірогідністю визнають, що мають проблеми із залежністю. Депресія підсилює невизначеність та знижує готовність до змін. Особи, що визнають наявність проблеми з ПАР, з більшою вірогідністю почнуть лікування та зміну поведінки. У чоловіків вплив на визнання проблеми чинять нейротизм та агресивність. У жінок вищий рівень екстраверсії сприяє зниженню невизначеності та підвищує рівень готовності до змін. Найістотніший вплив на готовність до змін має визнання проблеми залежності від ПАР в обох групах.