Бібліопсихологічний огляд тенденцій читання й вибору книжок читачами у молодому віці - ГОЛОВЧУК, Оксана; ГОЛЬЧА, Ангеліна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2025)
Вступ. Передумовою публікації став диспут щодо впливу книжок на стан емоційного інтелекту та загальну ефективність розумової діяльності людини. Для осіб віком 17–25 років у багатьох життєвих ситуаціях характерним є ефект відчуття унікальності особистих труднощів. Молода людина схильна перебільшувати реальну небезпеку, а тому доцільно проаналізувати, чи є книжка, яка описує подібну ситуацію, "рятувальним колом" для неї. Чи є джерелом енергії і психологічної стійкості? Чи усвідомлюють читачі ефект читання? Методи. Для збору первинної інформації сформовано авторську анкету й використано метод опосередкованого опитування. Частину інформації здобуто методом безпосереднього опитування – інтерв’юванням. Менш як третину інформації отримано за допомогою електронної пошти, методом комп’ютерного опитування. Проаналізовано соціологічні дослідження за визначеною тематикою та вторинні дані. Результати. Виявлено закономірності у сфері масових комунікацій та читання, які вирішуються посередництвом методики бібліопсихології. Йдеться про нормалізацію внутрішнього стану після стресу, отримання негативних усних чи письмових повідомлень. Досліджено особливості сприйняття прочитаного молодими людьми з певним рівнем мрійливості та чутливості. Читання підвищує емоційну стійкість та емоційний інтелект. В Україні можливості бібліопсихології відкрили для себе багато респондентів: якщо у 2020 р. щодня читали літературу 8 % українців, то у 2023 р. – 19 %. Найбільший попит має історична література та психологічні книжки про самодопомогу, подолання тривожності. Орієнтовно за рік після вторгнення ворога українці відчули потребу осмислити реальність, знайти інформацію про подібні події в інших суспільствах, в іншому часі. Про це свідчить інтерес до автобіографічних та історичних книжок, в основу сюжету яких покладено пошук сенсу життя. Висновки. Звичка регулярного читання впливає на визначення цінностей людини, формує свідомість і бачення реальності, посилює незалежність від думки оточення. Йдеться про здатність залишатися усвідомленим й критично мислити попри загальну паніку й песимізм. В сучасній Україні читання є ментальною зброєю проти зневіри і депресії. Воно сприяє формуванню у молоді оптимістичного бачення світу, що дуже важливо у час домінування депресивних інформаційних повідомлень.