Психологічні особливості мотивації альтруїстичної поведінки особистості в контексті транзактного аналізу - ТРАВЕРСЕ, Тетяна; КОЛУПАЄВ, Борис (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Вступ. Досліджено альтруїстичну поведінку дорослих людей в умовах війни. Проаналізовано сучасні дослідження у контексті різних методологічних підходів, розглянуто зміст і структуру альтруїзму як психологічного явища. Метою є розкрити зміст та структуру психологічних особливостей мотивації альтруїстичної поведінки дорослих. Методи. Використано методи аналізу сучасної літератури з психології мотивації поведінки особистості, психології транзактного аналізу, а також теоретичні, емпіричні методи, психодіагностичні методики, методи математично-статистичного опрацювання даних. Результати. З’ясовано, що поведінкові патерни, які пов’язані з внутрішніми драйверами, визначають схильність особистості до альтруїзму. Зміст і структура драйверів у мотивації альтруїстичної поведінки особистості зумовлюють їх прояви та зв’язки з генеративним альтруїзмом. Виявлено, що особам раннього дорослого віку властиві позитивні зв’язки між поведінковим альтруїзмом, домінантним драйвером "Будь сильним" і генеративним альтруїзмом. Розкрито, що особам середнього дорослого віку властиві помірний позитивний зв’язок між поведінковим альтруїзмом та драйвером "Уперто намагайся", тобто вони мають альтруїстичну спрямованість до поведінкового, а не до генеративного альтруїзму. Визначено, що особистісні цінності суттєво впливають на прояв альтруїзму. Драйвери, які пов’язані з прагненням до досягнення високих стандартів, самореалізації та самоконтролю, можуть стимулювати як поведінковий, так і генеративний альтруїзм. Висновки. Аргументовано, що особи, які спрямовані на самореалізацію і самоактуалізацію, можуть частіше проявляти альтруїстичну поведінку, що відповідає їхнім внутрішнім переконанням, життєвим цілям, соціальним очікуванням. Ця альтруїстична спрямованість також може мотивуватися потребою підтверджувати свою стійкість і відповідальність перед іншими й очікуванням відповідної поведінки стосовно себе від інших. Для кожного з драйверів виокремлено індивідуальні стратегії, щоб забезпечити гармонійну узгодженість між допомогою іншим і піклуванням про себе.