Вплив травматичного досвіду на соціалізацію особистості юнацького віку - МАТЯШ-ЗАЯЦ, Людмила; НОСОВА, Олена (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Вступ. Сформульовано, що, незважаючи на значну кількість досліджень у галузі психології травми, на сьогодні існує дефіцит робіт, присвячених впливу травматичного досвіду на процес соціалізації особистості в юнацькому віці. Особливо актуальним це питання стає у контексті розуміння, як травматичні події впливають на формування соціальних зв’язків, самосприйняття та здатність юнаків інтегруватися у суспільство. Результати. Виявлено ключову роль травматичного досвіду у формуванні поведінкових моделей і соціальної адаптації юнаків, адже травма змінює не лише психологічну структуру особистості, але й впливає на сприйняття соціальних норм, цінностей та можливості інтеграції в соціум. Розкрито, що травматичний досвід може призводити до соціальної ізоляції, порушення міжособистісних зв’язків, а також до розвитку асоціальної або девіантної поведінки. Соціалізація після травми стає складним процесом, що вимагає спеціальної підтримки та корекції. Проаналізовано характерні особливості травматичних переживань та їх вплив на соціальну поведінку, виявлено специфічні зміни в сприйнятті соціальних ролей та цінностей, що впливають на процес соціалізації після травматичних подій. Висновки. Обґрунтовано, що травматичний досвід значно впливає на процес соціалізації особистості юнацького віку, визначаючи їхню здатність інтегруватися у суспільство та адаптуватися до соціальних норм. Соціалізація після травми пов’язана з необхідністю подолання внутрішніх конфліктів, відновлення соціальних зв’язків та реінтеграції до соціального середовища. Відповідно, процес соціалізації залежить від того, наскільки особистість здатна співвідносити свої переживання із соціальними нормами та цінностями, а також від підтримки з боку соціальних інституцій. Підкреслено, що важливим є розробити ефективні програми підтримки та реабілітації для юнаків, які пережили травматичний досвід.