Вплив психологічних особливостей особистості на формування здоров’я дітей шкільного віку в освітньому процесі - КИРИЧУК, Валерій; РУДЕНКО, Сергій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Вступ. Наголошено, що вплив психологічних особливостей особистості (ПОО) на формування здоров’я дітей шкільного віку в умовах екстремального соціального середовища зростає, що підвищує значущість їх дослідження з теоретичної та практичної точки зору для покращення функціонування системи охорони здоров’я. Методи. Було проведено рандомізоване контрольоване дослідження за участю 1110 пацієнтів віком 9–17 років із застосуванням методу подвійного сліпого контролю. Дослідження охоплювало динаміку формування здоров’я у дітей шкільного віку під впливом проблем, викликаних сформованими психологічними особливостями особистості (тривожністю, агресивністю, невпевненістю, імпульсивністю, асоціальністю, інтроверсією, екстернальністю та естетичною нечутливістю). Збирання та опрацювання даних здійснено за допомогою автоматизованої системи проєкту Universal online, версія 45. Результати. Проаналізовано вплив сформованих психологічних особливостей особистості (імпульсивність, агресивність, невпевненість, екстернальність, нечесність, асоціальність та естетичну нечутливість) на розвиток захворювань дихальної та травної систем. Виявлено, що тривожність є значущим фактором ризику розвитку захворювань травної системи (ЗТС) – OR = 2,16, що свідчить про зростання більш ніж у два рази ризику виникнення захворювань серед осіб із тривожністю, але не для захворювань дихальної системи (ЗДС) – OR = 1,29, де цей ризик не є статистично значущим. Нечесність є значущим фактором ризику для захворювань дихальної системи. Асоціальність є значущим фактором ризику для обох типів захворювань, причому її вплив на ЗТС дещо більший (OR = 1,89, 95 % ДІ: 1,23–2,91, р < 0,05) порівняно із ЗДС – OR = 1,53, 95 % ДІ: 1,00–2,36, р < 0,05, що вказує на те, що асоціальність є важливим фактором ризику формування як захворювань як дихальної, так і травної систем, що потребує врахування цієї особливості у профілактиці обох типів захворювань. Висновки. Виявлено вплив сформованих психологічних особливостей особистості (ПОО) на розвиток захворювань дихальної та травної систем у дітей шкільного віку в процесі навчання. У разі несвоєчасного виявлення негативний комплексний вплив ПОО може призвести до системних дисфункцій через атипові клінічні форми захворювань дихальної та травної систем. Особливу увагу слід приділяти усуненню проявів тривожності, нечесності та асоціальності. Покращення загального стану здоров’я дітей може знизити соціальні проблеми, сприяти соціальній адаптації та покращити успішність.