Душпастирська робота військового капелана у Збройних Силах України як психологічний супровід військовослужбовця: зміст та особливості - КИРИЛЕНКО, Таїса; ГОРБИК, Іван (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Психологія, 2024)
Вступ. Обґрунтовано, що душпастирська робота є важливим компонентом в боротьбі за духовний світ українського воїна в агресивній війні РФ. Метою було висвітлення змісту військового капеланства та результатів пілотажного дослідження окремих аспектів діяльності капелана. Спираючись на контекст релігійної приналежності більшості українців, капеланська діяльність розглядалась із християнської позиції. Методи. Використано теоретичні методи: аналіз і узагальнення. Для емпіричного дослідження використано авторську анкету-опитувальник для виявлення психологічних аспектів діяльності військових капеланів. Результати. У результаті аналізу досліджуваної літератури зроблено основний нарис елементів душпастирської роботи. У ході порівняльного аналізу роботи військового капелана і військового психолога окреслено кордони компетентностей та виявлено сферу перетину їхньої діяльності. Здійснено авторське опитування, у якому взяли участь 44 військовослужбовці, які обіймають посади, дотичні до служби військового капеланства з різним строком служби. У цьому опитуванні виявлено ступінь важкості прийняття рішення почати службу військовим капеланом, важкі моменти в їхній роботі й те, що було для них поміччю. Висновки. Визначено, що капелан може посилити позитивний вплив на особовий склад через взаємодію з психологом у сфері перетину їхньої діяльності або вивільнити його увагу від цієї сфери для більш ефективної роботи з групою особливої уваги, відновлення військовослужбовців після виходу з бойових дій, лікування ПТСР та роботи за іншими вузькими фаховими функціями. Наголошено, що найважчими елементами в роботі військового капелана є втрата особового складу, налагодження взаємодії з командуванням і завоювання авторитету і довіри Виявлено, що незалежно від стажу капеланства у 86 % основним психологічним ресурсом є "Бог і молитва до нього".